Creepy fotografie met Photoshop

"In de wereld van de fotografie zijn er kunstenaars wiens werk niet alleen indrukwekkend is, maar ook de grenzen van onze verbeelding en angsten verkent. Ik ben soms zo’n kunstenaar, een fotograaf die zijn publiek laat huiveren met angstaanjagende beelden die zowel verontrustend als fascinerend zijn. In dit artikel laat ik beelden zien die door mij gemaakt zijn met behulp van fotografie en Photoshop"

Ik probeer creepy/horror fotografie te gebruiken als een medium voor verhalen en expressie. De foto’s zijn vaak meer dan alleen momentopnames; ze zijn verhalen op zichzelf. Ze roepen hoop ik vragen op, stimuleren de verbeelding en laten de kijker achter met een gevoel van onbehagen of spanning. Shockeren op fotografie gebied dus. 😱 En dat allemaal bewerkt Photoshop.

Gedurfde Benadering

Wat ik over het algemeen probeer is de grenzen te verleggen zo zeer dat het meer lijkt op een horror film dan op een gewone foto. Het beeld moet dan ook zo realistisch mogelijk ogen. Het zit hem letterlijk in de details. In tegenstelling van een portret maak je dit niet zomaar, zeker niet als je werkt met een team. Ook al Photoshop ik extreem er zijn altijd zaken waar je tijdens het fotograferen op moet letten. Het licht is in dit geval echt iets waar je heel erg op moet letten. Maar ook het aansturen van het model dat de shoot draagt nog moeilijker meerdere mensen.

Probeer maar eens een goede simpele groepsfoto te maken en vermenigvuldig dat met met minimaal 100 aan aansturing opletten en plannen. Zelfs plannen tijdens de shoot want niet iedereen kan wat jij op dat moment graag wilt. Het is niet model staan maar acteren de emoties en houdingen moeten echt zijn. En dan werk ik ook nog eens vaak met mensen die dat voor het eerst doen. Gelukkig heb ik een vrouw die enorm helpt dus dat scheelt het nodige in de studio. En zo nu en dan speelt ze ook de hoofdrol in de foto’s die ik maak 😂

Oproepen van Emoties

Het doel is een emotie op te roepen bij de kijker van de beelden daar gaat het voor het grootste deel om. Daar worden horror films ook voor gemaakt. Om die emoties over te brengen vragen we dat ook van de modellen voor de camera. Hoe echter de emotie hoe beter het basis materiaal is om verder uit te werken. Het gebeurd dan ook wel eens dat er geschreeuwd word in de studio niet van angst of pijn maar om juist die expressie te bereiken die op dat moment nodig is. Maar ook het stille angstige vergt best wel even een momentje. En toch zijn de modellen altijd laaiend enthousiast na de shoot maar ook als ze zien hoe het uiteindelijk is geworden. Want wat het wordt is altijd een verrassing na vaak uren bewerken is het beeld nooit meer wat je zag toen het net geschoten was.

Studiowerk

Alle foto’s worden zoals gezegd in de studio geschoten en tegen een zwarte of grijze achtergrond. Alles wat je ziet aan achtergronden en effecten is dus puur Photoshop. Zie het als een film die wordt gemaakt met een zogeheten green screen. Een vraag die ik redelijk vaak krijg is waarom ik juist kies voor een zwarte of grijze achtergrond. Dit doe ik omdat het licht voor mij dan veel beter controleerbaar is en ik de nodige contrast die voor mijn stijl herkenbaar is erin kan fotograferen. Want ook al Photoshop ik veel de basis moet echt goed en scherp zijn. Een slechte foto blijft een slechte foto hoe je het ook bewerkt. En onscherp dat is gewoon niet te doen, leuke resultaten mee te maken maar niet als wanddecoratie. Want hoe gek het ook klinkt mensen vinden dit geweldig om aan de muur te hebben. Niet iedereen maar een bepaalde groep wel en daar zitten veel volgers tussen op mijn social media accounts. Zoals Facebook en Instagram.

En meer

Ik heb inmiddels zoveel beelden gemaakt in de afgelopen jaren dat ik zeker nog meer blog berichten kan maken met betrekking op het gebied van creepy/horror fotografie. Het is eigenlijk niet eens meer fotografie omdat er achteraf uren van nabewerking inzit. Daarom noem ik tegenwoordig ook beeldmaker. Dit omdat ik de mensen die mij benaderde te vaak dachten dat het puur om fotografie ging. Mijn prijzen liggen anders dan bij een gewone fotograaf niet alleen om de uren die erin inzitten maar ook omdat ik meer een vorm van kunst maak en verkoop dan alleen een foto.

Zou zeggen sla deze blog op in je favorieten als je hier van houd of een keer zelf zoiets wil laten maken. Wil je graag meer info over het hoe en wat dan verwijs ik je graag door naar mijn contact pagina zodat we je eventuele wensen kunnen bespreken.

“De duisternis biedt een vruchtbare voedingsbodem voor de meest provocerende en prikkelende creatieve uitingen”

Wat vind je van dit artikel?